既存の肝臓癌予防策のみ講じるより有効
米国消化器学会(AGA)は10月22日、コーヒーを飲むと、肝臓癌の40%を占める肝細胞癌(HCC)のリスクが低減することを示した最近のメタ分析を紹介した。学会誌「Clinical Gastroenterology and Hepatology」に掲載。コーヒーを1日3杯飲むと肝臓癌リスクが50%以上低減するという。
肝臓癌は世界で6番目に頻発する癌であり死亡原因の第3位を占める。主要原因はB型およびC型肝炎ウイルスへの慢性感染である。ほとんどの原発性肝臓癌はB型肝炎ウイルスワクチンの接種、C型肝炎ウイルス伝播の管理、およびアルコール摂取量の抑制により予防できる。
研究グループは1996年-2012年9月に発表された論文のメタ分析を実施。品質の優れた16本の試験と合計3153人について検討した。同様のメタ分析は2007年に行われたが、HCCに関するデータはその後900人以上について発表されており、今回の研究は先行研究を補填するものとなる。
論文の筆頭著者であるCarlo La Vecchia氏は、「コーヒーは健康、特に肝臓に良いという過去の主張が、メタ分析により裏付けされた。コーヒーは、糖尿病予防効果および肝硬変や肝酵素に対する有益な効果を介して、肝臓癌抑制効果を発揮すると考えられる」と言う。
なお、試験、期間、および母集団についてマッチさせても、コーヒーを飲むこととHCCと間に関連性があるか、および、この関連性は、肝疾患などの消化器疾患がある患者はコーヒーを自発的に控えることが多いという事実によると考え得るかを確定するのは困難である。
La Vecchia氏は次のように述べた。「コーヒーを飲むことが肝臓癌予防において果たす役割が他にもあるかは不明であるが、 いずれにせよ、コーヒーによって現在の予防策のみを用いた場合より肝臓癌が抑制されるであろう」。
Coffee Consumption Reduces Risk of Liver Cancer
Bethesda, MD (Oct. 22, 2013) — Coffee consumption reduces risk of hepatocellular carcinoma (HCC), the most common type of liver cancer, by about 40 percent, according to an up-to-date meta-analysis published in Clinical Gastroenterology and Hepatology, the official clinical practice journal of the American Gastroenterological Association. Further, some data indicate that three cups of coffee per day reduce liver cancer risk by more than 50 percent.
“Our research confirms past claims that coffee is good for your health, and particularly the liver,” said Carlo La Vecchia, MD, study author from the department of epidemiology, Istituto di Ricerche Farmacologiche “Mario Negri,” and department of clinical sciences and community health, Università degli Studi di Milan, Italy. “The favorable effect of coffee on liver cancer might be mediated by coffee’s proven prevention of diabetes, a known risk factor for the disease, or for its beneficial effects on cirrhosis and liver enzymes.”
Researchers performed a meta-analysis of articles published from 1996 through September 2012, ultimately studying 16 high-quality studies and a total of 3,153 cases. This research fills an important gap as the last meta-analysis was published in 2007, and since then there has been data published on more than 900 cases of HCC.
Despite the consistency of results across studies, time periods and populations, it is difficult to establish whether the association between coffee drinking and HCC is causal, or if this relationship may be partially attributable to the fact that patients with liver and digestive diseases often voluntarily reduce their coffee intake.
“It remains unclear whether coffee drinking has an additional role in liver cancer prevention,” added Dr. La Vecchia. “But, in any case, such a role would be limited as compared to what is achievable through the current measures.”
Primary liver cancers are largely avoidable through hepatitis B virus vaccination, control of hepatitis C virus transmission and reduction of alcohol drinking. These three measures can, in principle, avoid more than 90 percent of primary liver cancer worldwide.
Liver cancer is the sixth most common cancer in the world, and the third most common cause of cancer death. HCC is the main type of liver cancer, accounting for more than 90 percent of cases worldwide. Chronic infections with hepatitis B and C viruses are the main causes of liver cancer; other relevant risk factors include alcohol, tobacco, obesity and diabetes.
Learn more about liver cancer in AGA’s patient brochure, “Understanding Cirrhosis of the Liver.”