地中海食でドライアイ増加
文献:Galor A,et al.Effect of a mediterranean dietary pattern and vitamin d levels on dry eye syndrome.Cornea. 2014 May;33(5):437-41.
角膜、結膜などが正常な男性247人を対象に、地中海式食事(MeDi)とビタミンD値のドライアイ症候群(DES)への影響を横断研究で検証。
MeDiの順守はDES罹患リスクおよび重症度の増加と関連した。ビタミンD値はDES罹患/重症度と有意に関連しなかったが、ビタミンD高値はDES症状低下と関連した(P=0.01)。
地中海食(ちちゅうかいしょく):ウイキペディア
野菜・豆類・果物・シリアルを多く摂取し、>オリーブオイルからn-3系不飽和脂肪酸を多く摂取し、魚介類を多く、乳製品・獣肉や家禽類は少なめに、食事中に適量の赤ワインを摂取する食事である。
概要
イタリア料理・スペイン料理・ギリシア料理など地中海沿岸諸国の料理が相当する。
地中海沿岸諸国では、イギリスやドイツ、北欧などに比べて、狭心症や心筋梗塞といった虚血性心疾患が少ないことから、食生活にその一因を求める考えがあった。
アメリカ合衆国のミネソタ大学のアンセル・キーズ博士を中心に、日本、アメリカ合衆国、フィンランド、オランダ、イタリア、ユーゴスラビア、ギリシャの7カ国で食事の違いと虚血性心疾患の疫学研究を行った。
これは「世界7カ国共同研究」と呼ばれた。[1]
この研究により血清コレステロール値と心筋梗塞・冠動脈疾患死に関連があること、同程度の高脂肪食を食べても地中海沿岸諸国では冠動脈疾患が少ないことが判明した。
地中海食は低脂肪食に比べ、心血管疾患を抑制することも報告された。[2]
2014年には、エキストラ・ヴァージン・オリーブオイルを摂取した地中海食で、有意に糖尿病発症が少ないと報告された。
Effect of a mediterranean dietary pattern and vitamin d levels on dry eye syndrome.
Author information
1*Department of Ophthalmology, Miami Veterans Administration Medical Center, Miami, FL; †Department of Ophthalmology, Bascom Palmer Eye Institute, University of Miami, Miami, FL; ‡Department of Neurology, University of Miami, Miami, FL; and §Department of Endocrinology and Geriatrics, University of Miami, Miami, FL.
Abstract
PURPOSE:
The aim of this study was to evaluate the association between a Mediterranean dietary pattern (MeDi) and Vitamin D levels on dry eye syndrome (DES).
METHODS:
This was a cross-sectional study. Male patients seen in the Miami Veterans Affairs eye clinic with normal eyelid, corneal, and conjunctival anatomy were recruited to participate in the study. The patients filled out the 2005 Block Food Frequency Questionnaire and the Dry Eye Questionnaire 5 and underwent measurement of tear film parameters. The serum level of 25-hydroxy vitamin D was also measured. The main outcome measures included the association among MeDi, Vitamin D levels, and DES.
RESULTS:
Two hundred forty-seven men underwent DES testing. The mean patient age was 69 years (range, 55-95). Using latent class analysis to categorize the presence or absence of disease and quantify its severity, we found that adherence to the MeDi was positively associated with the risk of having DES (odd ratio 1.25, 95% confidence interval, 1.06-1.47, P = 0.007) and with increasing disease severity. Vitamin D levels were not significantly associated with the presence or severity of disease. However, higher levels of vitamin D were associated with decreased DES symptoms, with a -1.24 decrease in median Dry Eye Questionnaire 5 score for every 10-U increase in Vitamin D levels (P = 0.01).
CONCLUSIONS:
Adherence to the MeDi was not associated with a beneficial effect on DES. Higher vitamin D levels had a small but favorable effect on DES symptoms.